| Szerző |
Üzenet |
|
akocka
|
 Darálmány készítése
Üdv!
Erős Pistához hasonló darálmányt szeretnék készíteni, de természetesen annál csípősebbet. Ehhez kérnék egy kis felvilágosítást. Először is az érdekelne, hogy mivel nem egyszerre érnek be a különböző fajta papeszek, ezért meddig tárolhatóak el a hűtőben? Fagyasztani érdemes-e? Továbbá az érdekelne még főleg, hogy mennyi sót tegyek bele, és mennyi pritamint? Válaszokat előre is köszönöm!
|
| 2011.09.05. 13:43 |
|
 |
|
mizy
Csatlakozott: 2011.09.06. 13:42 Hozzászólások: 36 Tartózkodási hely: Karcag
|
 Re: Darálmány készítése
_________________ 2GB-os online tarhely igenyles: http://db.tt/EpiS9gQ
|
| 2011.09.12. 09:13 |
|
 |
|
akocka
|
20 deka só egy kiló paprikához nekem elég soknak tűnik. Nem szeretném, hogy olyan sós legyen, mint a pista. Vajon ha mondjuk fele ennyi sót teszek bele, akkor megpenészedik-e?
|
| 2011.09.12. 16:23 |
|
 |
|
mizy
|
akocka írta: 20 deka só egy kiló paprikához nekem elég soknak tűnik. Nem szeretném, hogy olyan sós legyen, mint a pista. Vajon ha mondjuk fele ennyi sót teszek bele, akkor megpenészedik-e? Nem tudom. A so mindenkeppen kell hozza, hogy megse romoljon meg. Olvastam egy masik receptet, amibe tobb osszetevo kellett. http://www.ritakonyhaja.hu/konyha/elesk ... pista.htmlEz talan edesebb, mert tobb benne az edes paprika, paradicsom. En is tervezem a kiprobalasat, de majd csak jovore lesz belole valami. 
|
| 2011.09.12. 17:08 |
|
 |
|
akocka
|
mizy írta: akocka írta: 20 deka só egy kiló paprikához nekem elég soknak tűnik. Nem szeretném, hogy olyan sós legyen, mint a pista. Vajon ha mondjuk fele ennyi sót teszek bele, akkor megpenészedik-e? Nem tudom. A so mindenkeppen kell hozza, hogy megse romoljon meg. Olvastam egy masik receptet, amibe tobb osszetevo kellett. http://www.ritakonyhaja.hu/konyha/elesk ... pista.htmlEz talan edesebb, mert tobb benne az edes paprika, paradicsom. En is tervezem a kiprobalasat, de majd csak jovore lesz belole valami.  Hát nem hiszem, hogy ez édesebb lenne, révén hogy 65 deka zöldséghez az 40 deka sót, ez borzalmasan sok szerintem!
|
| 2011.09.12. 18:45 |
|
 |
|
mizy
|
akocka írta: mizy írta: Nem tudom. A so mindenkeppen kell hozza, hogy megse romoljon meg. Olvastam egy masik receptet, amibe tobb osszetevo kellett. http://www.ritakonyhaja.hu/konyha/elesk ... pista.htmlEz talan edesebb, mert tobb benne az edes paprika, paradicsom. En is tervezem a kiprobalasat, de majd csak jovore lesz belole valami.  Hát nem hiszem, hogy ez édesebb lenne, révén hogy 65 deka zöldséghez az 40 deka sót, ez borzalmasan sok szerintem! Az hogy mennyi so van benne, sokat nem jelent. Nyilvan odafigyelve kell adagolni a sot, a krem hozzaadasa elott. Na meg ugye egy porkoltbe, egy 4 tagu csalad reszere, nem kell 4-5 evokanallal belerakni. 
|
| 2011.09.12. 19:30 |
|
 |
|
szepe1981
Csatlakozott: 2010.07.29. 19:49 Hozzászólások: 108 Tartózkodási hely: Tata
|
Sziasztok!Na én el is raktam 5darab, 1.5 dl-es üvegekbe az itt http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=13106 szereplő recept szerint a Red Habanero paprikáim negyedét.Szerintem nagyon kitűnő mert egyszerű és nagyon jó pl: levesekbe és amibe csak akarjuk,egyébként szerintem a só mennyiség abszolút jól van eltalálva,én még annyit módosítottam rajta hogy a tetejére öntöttem kb fél centi vastagon oliva olajat,hogy biztos ne romoljon meg.Ez így tutti eláll a hűtőben és kihúzom a telet vele  Mindenkinek csak ajánlani tudom.
|
| 2011.09.15. 19:35 |
|
 |
|
tommirra
Csatlakozott: 2010.07.08. 09:46 Hozzászólások: 193 Tartózkodási hely: miskolcz
|
most én is gondolkozom ilyen erős pista készítésén de az a bajom, hogyha beleteszem a paprikát az aprítóba azt többet másra már nem használjuk. esetleg egy kiszuperált húsdarálón tudnám átküldeni.
_________________ néha kerékpáros.
|
| 2011.09.24. 21:17 |
|
 |
|
Becenick
|
Ha vannak tapasztalataitok a tartósítással kapcsolatban, akkor írjatok. A problémám a korábban leírtakkal kapcsolatban csak annyi, hogy szinte minden esetben iszonyat mennyiségű sót kell felhasználni a szószhoz / darálékhoz. Persze tudom, hogy az Erős Pista is nagy mennyiségű sót tartalmaz, de van bármi más megoldás ? ervinimre59 írta: "Én kiszedem az érett termés magjait,aztán elkészítem a szószt,tehát leturmixolom a hozzávalókat/egy rész bhut jolokia és egy rész ketchup és édes paprikakrém,fűszerek,bőven só/ és literenként keverek bele egy teáskanál nátrium benzoátot,feloldva kb. három centiliter meleg vízben.Ezekután nem szabad megromlania.Van régebbi paprikakrémem ami szintén ezzel a módszerrel készült,öt éves és semmi baja,tehát nekem ez vált be." Ez még így rendben is lenne, de én levesbe is felhasználnám a szószt. Bár a a feljebb leírt változat ízét nem ismerem, de szerintem a ketchup nem igazán megy egy húsleveshez.  Amin gondolkodtam az egy naga jolokia / pritamin / hegyes erős keveréke lenne. Már csak a só mennyiségének csökkentése lehetne érdekes, hogy azért legalább 1 évig elálljon a készítmény.
|
| 2011.09.27. 18:24 |
|
 |
|
mizy
|
Szerintem nem kell felned a soval torteno tartositastol! Ugyse ipari mennyiseggel izesited a huslevesed! 
|
| 2011.09.27. 18:58 |
|
 |
|
grasshopper
|
Becenick írta: Ha vannak tapasztalataitok a tartósítással kapcsolatban, akkor írjatok. A problémám a korábban leírtakkal kapcsolatban csak annyi, hogy szinte minden esetben iszonyat mennyiségű sót kell felhasználni a szószhoz / darálékhoz. Persze tudom, hogy az Erős Pista is nagy mennyiségű sót tartalmaz, de van bármi más megoldás ? ervinimre59 írta: "Én kiszedem az érett termés magjait,aztán elkészítem a szószt,tehát leturmixolom a hozzávalókat/egy rész bhut jolokia és egy rész ketchup és édes paprikakrém,fűszerek,bőven só/ és literenként keverek bele egy teáskanál nátrium benzoátot,feloldva kb. három centiliter meleg vízben.Ezekután nem szabad megromlania.Van régebbi paprikakrémem ami szintén ezzel a módszerrel készült,öt éves és semmi baja,tehát nekem ez vált be." Ez még így rendben is lenne, de én levesbe is felhasználnám a szószt. Bár a a feljebb leírt változat ízét nem ismerem, de szerintem a ketchup nem igazán megy egy húsleveshez.  Amin gondolkodtam az egy naga jolokia / pritamin / hegyes erős keveréke lenne. Már csak a só mennyiségének csökkentése lehetne érdekes, hogy azért legalább 1 évig elálljon a készítmény. Mielőtt ledarálod, csíkozd fel, és egy kevés hagymával és fokhagymával (mindkettő elhagyható) pirítsd le. Utána nagyon kevés vízzel párold meg. Majd miután a lepárolt paprikát ledarálod-turmixolod, 4-5 percre tedd vissza a tűzre. Ezután dunsztold. Ez azt jelenti, hogy még melegen beletöltöd az üvegekbe (esetleg önthetsz a tetejére egy kevés olívaolajat, ami pont elfedi), lezárod azokat, aztán betekered újságpapírral, és bebugyolálod őket egy pokrócba, és úgy hagyod kihűlni. Ezzel a módszerrel egy állandó hőmérsékletű kamrában (10 fok alatt), vagy (inkább) hűtőszekrényben akár egy évig is eláll. Nyilván minél kisebb üvegekbe rakd... Én bébiételes üveget használok, az hibátlan erre a célra.  
_________________ A sex is jó, na de a Chili...
|
| 2011.09.27. 21:09 |
|
 |
|
akocka
|
Én megosztom, hogy hogy csináltam, de nekem is az első volt. Egy kiló cseresznyepaprikához raktam 20-25 darab durvább papeszt (3 félét) és egy marék madárszemet. Hozzádaráltam 3 szép pritaminpaprikát, ettől lett egy kis szaftja az egésznek, és finom is. Ez így lett 1,6 g, ehhez adtam 40 deka sót, és egy fél kávéskanál szalicilt. Annyira durva nem lett, talán egy kicsivel csípősebb a klasszik pistánál, de a sokféle chili miatt összetettebb az íze. Szeretnék majd ennél csípősebbet is csinálni, ha több érik majd be a forrókból, de ezzel is elégedett vagyok. Szerintem bőven eláll így, de a biztonság kedvéért hűtőben tárolom. Viszont maga a munka vele felkészületlenül ért. A gázmaszk tette a dolgát, nem éreztem még a nagából se semmit, de mikor már levettem, és mostam el a darálót, akkor kicsapott még belőle valami ocsmányul erős szag, mart rendesen. A kesztyűt kicsit komolytalanul vettem, női hajfestékhez valót használtam, ha kiszakadt, kicseréltem. De a munka után egyre jobban égett a bal tenyerem, néha már tényleg komoly fájdalmat okozott, és hiába mostam meg rengetegszer, kentem be tejföllel, még másnap reggel is éreztem valamennyire. Szóval azt tudom tanácsolni, hogy ha valaki hozzám hasonlóan tesz hozzá pritamint, akkor azzal nyomja le a csípősöket a darálón, amennyire csak lehetséges, kerüljétek a közvetlen érintkezést. A következő küldetés valami olcsóbb oliva olajból finom chili olajat készíteni. 
|
| 2011.09.29. 00:00 |
|
 |
|
tommirra
|
tegnap mi is nekiálltunk és ledaráltunk pár üveggel. bár elveimmel ellentétes de a legegyszerűbben és a legkevesebb összetevővel elkészíthető "szósz". a hozzávalók: egységnyi paprika /kb. 1.7kg red savina/ 1kg kápia kilónkénk 1/4-1/5kg só. /a 2.7kg-hoz 0.6kg só ment/ a kápiát egy ismerőstől hallottam de tetszett az ötlet, hogy ne legyen túl tömény a darálék. a kápiát a végén daráltam le mert így "kimossa" az erőset a darálóból. darálónak mezei egyszerű húsdarálót használtam ami lehet idősebb mint én. konyhai használatból kivont darab. csak én használom bojlit gyártani ha elkap az 5 perc. a végén üvegekbe töltve olíva olajjal feltöltve zártam le az üvegeket. pár kép https://picasaweb.google.com/1052410209 ... eptember28nálunk gumikesztyű volt de csak apósom használta. tudom szégyen de a végén egyikőnk sem akarta megkóstolni a házi erős pistát.
|
| 2011.09.29. 05:34 |
|
 |
|
akocka
|
Ez elég jól néz ki. Meg valszeg jó csípős is.  A só bőven elég lesz bele, minél csípősebb, annál kevesebb kell. Viszont 2 dolgot tudnék tanácsolni, ha esetleg megint ilyesmire vetemednél.  Miután elkészült a darálmány, nem árt állni hagyni 1 napig, mielőtt kiporciózod az üvegekbe. A sótól homogénebb lesz a pihenés alatt. A másik pedig az, hogy ha megteheted, keverd a chiliket, mert mindegyik máshogy mar, felerősíthetik és kiegészíthetik egymást.  Egyébként milyen elveid vannak, hogy nem szívesen készítesz ilyesmit? 
|
| 2011.09.29. 12:28 |
|
 |
|
tommirra
|
elvem annyi csak, hogy egy kész ételt elrontok azzal ha ilyen sós darálékot teszek bele.
|
| 2011.09.29. 20:19 |
|
 |
|
capsicum
|
Szevasztok
Lenne egy kérdésem. Van valakinek Fatalii Yellow, 7 POT esetleg Jolokia vagy hasonló (naga morich, trinidad scorpion) fajtája? Azt szeretném megtudni hogyan szárítjátok
meg ezeket a vékony de igencsak olajos húsú fajtákat, sikerül egészben is???
Nekem mindet félbe kell vágnom mert különben megpenészednek. Aszalógépben előszárítom kicsit aztán meg a szabad levegőn, de így veszt az aromájából meg erejéből is szerintem.
Felfűzve is próbáltam de úgy is inkább romlik, rothad. Még öreganyám padlását akarom kipróbálni, ott azért a levegő is mozog, meleg is van, meg majd jó ritkára fűzöm. Ha így se szárad meg egészben akkor passz.
Ebben kérném a segítségeteket.
Minden jól megy termés is van dögivel de ezeknek a szárítása . . . .
Előre is köszönöm!
|
| 2011.09.29. 20:43 |
|
 |
|
ervinimre59
|
Szevasztok Pepper Kedvelők!Az idei Bhut Jolokia termésemből már közel 4 liter szószom van,amiben csak annyi más alapanyag van,hogy tudjam turmixolni és krémes legyen.Az enyém nem sós,csak annyira,hogy kellemes íze legyen.Már amennyire lehet érezni az ízeket egy ennyire erős szósznál.Fél kg.pepperhez,korábban leturmixolt édes paprika krémet 1dl-t,2 teáskanál nátrium benzoátot,kb.2 cent meleg vízben feloldva,egy púpozott evőkanál sót.Amennyiben tiszta paprika krémet akarunk,akkor ez már így kész is van.A chili szósz abban különbözik ettől,hogy ahhoz adok még 1 dl paradicsom pürét,kevés fokhagymát,fűszereket,ecetet,cukrot.Ezt az egészet egy nagyon apró lyukú szitán áttöröm,hogy jó krémes legyen.A fenn maradó paprika bőre még felhasználható különböző ételek ízesítésére.Ez a szósz nagyon nagy élményt nyújt az erős ízeket kedvelőknek.Én ketchup helyett eszem,de nem sokan merik megkóstolni sem,azt mondják biztos ki van bádogozva a gyomrom,hogy ezt meg tudom enni. http://kepfeltoltes.hu/view/110929/2011 ... es.hu_.jpg
|
| 2011.09.29. 21:03 |
|
 |
|
akocka
|
tommirra írta: elvem annyi csak, hogy egy kész ételt elrontok azzal ha ilyen sós darálékot teszek bele. hát csak saccolni tudom a te darálékodat, de amennyit tehetsz belőle egy tál ételbe, szerintem nem nagyon sózódik el tőle. capsicum írta: Szevasztok
Lenne egy kérdésem. Van valakinek Fatalii Yellow, 7 POT esetleg Jolokia vagy hasonló (naga morich, trinidad scorpion) fajtája? Azt szeretném megtudni hogyan szárítjátok
Én tudatosan nem szárítottam a nagából, de az egyiket felvágtam kisebb darabokra egy kistányéron, mintegy kínáló gyanánt, de mondanom sem kell, nem kapkodta szét a család.  Így aztán úgy maradt a konyhában, nem mert hozzányúlni senki, és ma ahogy néztem, eléggé megszáradt. Szóval én azt tudom tanácsolni, hogy próbáld ki azt, hogy nem csak félbevágod őket, hanem még kisebbekre. Ervin Imre! Elég jónak tűnik ez a recept, ha lesz rá kapacitásom, tuti kipróbálom!
|
| 2011.09.30. 22:18 |
|
 |
|
Becenick
|
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és tanácsokat.  Mind az 5 tőről leszüreteltük a paprikákat, majd a feldolgozás is megtörtént. Pritamin és néhányfajta erőspaprika felhasználásával jött össze 1,5 liter veszedelem. Tartósítás tekintetében végül a só / nátrium benzoát verziót alkalmaztuk, de azt hiszem szépen sorjában az összes módszert ki fogom próbálni. Bízom benne, hogy a legtöbb ételhez passzolni fog ízben is, amibe erőset tennék. http://i1220.photobucket.com/albums/dd4 ... C00083.jpghttp://i1220.photobucket.com/albums/dd4 ... C00086.jpg
|
| 2011.10.06. 11:08 |
|
 |
|
Zumm
|
nagyon szépek 
|
| 2011.10.06. 22:43 |
|
 |
|
Besem
|
Semmi baja nem lesz. El kell mosogatni rendesen, de ezt nem is kellett volna írnom. tommirra írta: most én is gondolkozom ilyen erős pista készítésén de az a bajom, hogyha beleteszem a paprikát az aprítóba azt többet másra már nem használjuk. esetleg egy kiszuperált húsdarálón tudnám átküldeni.
_________________ Az utolsó polihisztor.
|
| 2011.10.19. 09:28 |
|
 |
|
zLego
|
Én tavaj nyár végén sima cseresznyeparikát turmixoltam össze magostul. A krém nem lett valami lédús, ezért tettem hozzá egy pici vizet, pici étolajat, hogy krémes legyen mint az Erős Pista. Sóztam is, de nagyon enyhén, nem akartam, hogy az marjon. A végén a kis üvegek tetejére hintettem valami befőtekhez ajánlott tartósítóport. Most fogyott el az utolja, semmi baja nem volt. Sajna már megvettem egy üveg Erős Pistát - ezt azért szerettem volna elkerülni, de hát nem lett elég...
|
| 2012.05.31. 21:45 |
|
 |
|
zsidel
|
Sziasztok! Én is elkészitettem a darálmányomat és mit mondjak nagyon durva volt darálás közben a levegő capsaicin tartalma. Ahogy és amiből készült: 1kg erős paprika(red habanero,habanero orange,fatalli,red savina,scotch bonnet) 1kg pritamin paprika 30dkg só 1 teáskanál nátrium-benzoáttal tartósitottam és a tetejére egy kis olajat öntöttem.1.5 liter szósz lett belőle. Erősebb fajtát nem mertem beletenni(naga jolokia,dorset naga)mert igy is elég durva lett.Azt nem tudom hogy a még érő paprikákkal mit csináljak mert nekem szerintem elég ez a mennyiség.De fűztem már fel cérnára pár papeszt is biztos ami biztos. https://picasaweb.google.com/fido99/PaprikaDaralmany
|
| 2012.08.11. 15:16 |
|
 |
|
zLego
|
A felesleges paprikáid magjai közül néhányra lenne tippem, mit kezdj velük... Mondhatni örülnék pár szemnek a következő idényre. 
|
| 2012.08.11. 17:20 |
|
 |
|
zsidel
|
zLego írta: A felesleges paprikáid magjai közül néhányra lenne tippem, mit kezdj velük... Mondhatni örülnék pár szemnek a következő idényre.  Szivesen küldök aki kér.Csak áljátok a postát.  Aki esetleg a közelemben lakik(Hatvantól 8km)az nyugodtan jöhet és szedheti.Mármint ha megint lesznek érettek.
|
| 2012.08.11. 18:33 |
|
|